Een Rookvrij Bunschoten

Een rookvrije generatie in 2040.

0% van de zwangere vrouwen en jongeren rookt.

En minder dan 5% van de inwoners van Bunschoten boven de 18 jaar rookt.

Op dit moment rookt 8,5% van de jongeren en 6,9% van de zwangere vrouwen. In 2025 moet de daling ingezet zijn en in 2030 rookt 5% van de jongeren 4% van de zwangere vrouwen. In 2035 moet de daling zich verder doorzetten.

Momenteel rookt 18% van de inwoners boven de 18 jaar. In 2025 moet er een daling ingezet zijn en in 2030 moet dit 12% zijn. In 2035 moet de daling zich verder doorzetten.

Een Rookvrij Bunschoten

We willen graag dat alle inwoners van Bunschoten gezond en gelukkig oud worden. Kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving willen we vanzelfsprekend maken. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit kan in een rookvrije omgeving.

Ons vertrekpunt is opgroeiende kinderen. Kinderen die vanaf nu geboren worden:

 • Doorlopen het liefst al een rookvrije zwangerschap
 • Gaan naar een rookvrije kinderopvang en scholen, spelen in rookvrije speeltuinen
 • Sporten op een sportvereniging waar niet meer gerookt wordt in de buurt van kinderen
 • Leven in een wereld waar sigarettenpakjes moeilijk verkrijgbaar, onaantrekkelijk en duur zijn.

Samen beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken.
Denk en doe jij mee?

Laat het ons weten door je contactgegevens te sturen naar info@preventieakkoordbunschoten.nl (Ook als je alleen op de hoogte gehouden wilt worden van de stappen die we samen gaan zetten naar een Rookvrije Generatie Bunschoten)


Doe ook mee!

Hier volgt een inspiratiesheet met initiatieven van deelnemende partijen en de stuurgroep om te werken aan Rookvrij Bunschoten. Wilt u ook graag laten zien hoe uw bedrijf zich hiervoor inzet? Laat het ons weten via info@preventieakkoordbunschoten.nl


Wereld niet roken dag!

Op woensdag 31 mei is het Wereld Niet Roken Dag: een wereldwijd moment waarop de aandacht wordt gevestigd op de gevaren van roken. Op deze dag moedigen we rokers aan om minstens één dag te stoppen, het liefst langer of zelfs definitief. Als sportvereniging/ sportaanbieder spelen jullie een belangrijke rol in het bevorderen van een gezonde levensstijl. Daarom willen we jullie uitnodigen om deel te nemen aan de campagne PUUR rookvrij, vanuit het Preventieakkoord Bunschoten.

Wat is PUUR rookvrij?

PUUR rookvrij is een krachtige campagne die rokers stimuleert om te stoppen met roken. Met waardevolle tips en begeleiding helpen we hen deze uitdaging succesvol aan te gaan.

Hoe kunnen jullie meedoen?

Breng de campagne PUUR rookvrij en het belang van stoppen met roken onder de aandacht bij jullie sporters.

Download de toolkit via de link. In deze toolkit vindt u posters, flyers, communicatieteksten en het PUUR logo.

Het filmpje kunt u downloaden via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=sfhx3_tU-w4.

Hang de posters op prominente plaatsen in jullie sportaccommodatie, deel de flyer met informatie over stopmogelijkheden in Bunschoten, plaats het inspirerende filmpje op jullie website of sociale media, waarin een vrouw na 50 jaar roken nu al twee maanden gestopt is, en/ of gebruik onze vooraf opgestelde social media berichten om jullie volgers te bereiken.

We hopen dat jullie deze campagne binnen jullie sportaccommodatie onder de aandacht willen brengen. Samen kunnen we een verschil maken en een gezonde toekomst bevorderen.

Daarnaast nodigen we jullie uit om een e-learning Very Brief Advice (VBA) te volgen van het Trimbos. Hierin krijg je handvatten om in 30 seconden het gesprek over (stoppen met) roken aan te gaan. Interesse? Laat het ons weten. De tijd die je in de e-learning steekt (1 uur pp) kun je, wanneer je een eerstelijns zorgverlener bent, declareren via de O&I.

Judith Herder (Longarts, Meander Medisch Centrum) aan het woord

Dat roken slecht is weten we allemaal. Maar hoe erg is roken eigenlijk? En wat zijn precies de gevolgen?

 • Roken is de nummer 1 te voorkomen oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland.
 • Elk half uur sterft iemand in Nederland aan de gevolgen van roken.
 • Nog eens 2000 tot 3000 mensen sterven jaarlijks door meeroken.
 • In Nederland raken elke week honderden kinderen verslaafd aan roken.
 • Twee derde van de rokers is begonnen met roken voor zijn of haar achttiende levensjaar.
 • 85% van de patiënten met longkanker heeft gerookt
 • Zitten in de damp stoffen die kanker kunnen veroorzaken, slechts zijn voor je hart, vaten en longen.
 • Zit in veel e-sigaretten nicotine. Nicotine kan bij jongeren de aanleg van de hersenen storen.
 • Is nicotine even verslavend als cocaïne en heroïne.
 • Is het aannemelijk dat het gebruik van e-sigaretten voor jongeren een opstap is naar het roken van tabakssigaretten. De kans op roken van sigaretten is bij vapen (e-sigaret) 3 keer zo groot

Samen op weg naar een Rookvrije Generatie, wat kunnen we doen?

 • Doorlopen van een rookvrije zwangerschap;
 • Rookvrije kinderopvang en school, en spelen in rookvrije speeltuinen;
 • Sporten op een sportvereniging waar niet meer gerookt wordt in de buurt van kinderen;
 • Leven in een wereld waar sigaretten moeilijk verkrijgbaar, onaantrekkelijk en duur zijn.

Zo beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en zijn we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.

Rookvrije generatie tegels

Op dinsdag 31 mei is het Wereld niet Roken dag. Op deze dag plaatst wethouder Peter van Asselt de stoeptegel Rookvrij bij Peuterschool Kwetternest en kinderdagverblijft ’t Kukelesaantje. Door de stoeptegel Rookvrij kan iedereen zien dat er niet gerookt mag worden op het terrein.

Bent u ook bezig met het realiseren van een Rookvrij terrein/ Of is uw terrein al rookvrij? Weet dan dat er voor Non-profit organisaties gratis materialen zoals stoeptegels en bordjes beschikbaar zijn!

Samen sterker stoppen is een voorbeeld van hoe bedrijven hun werknemers kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken. Afval- en energiebedrijf AVR en Jumbo hebben stoppen met rokentrainingen in combinatie met beloningen succesvol toegepast binnen hun organisatie.

Voor meer informatie, kijk op www.samensterkerstoppen.nl

Bestel Rookvrij Borden

Voor binnensportclubs zijn Gratis rookvrij-borden te bestellen om te laten zien dat de entree rookvrij is. Ter waarde van € 100 kan elke binnensportclub materialen bestellen.

Ook zijn er nog steeds materialen beschikbaar voor de buitensporten. Deze tegel kunt u aanvragen door een mailtje te sturen naar Nichon Ruizendaal, n.ruizendaal@bunschoten.nl

Stoptober

Op 1 oktober start de landelijke campagne Stoptober. Doel van de campagne is rokers stimuleren om in oktober 28 dagen niet te roken. We nodigen uw vereniging, organisatie of bedrijf graag uit om mee te doen aan deze campagne.

“Veel rokers willen graag stoppen. Na 28 dagen niet roken, heb je vijf keer meer kans om blijvend niet meer te roken”

Helpt u mee Stoptober te promoten?

Dit kan bijvoorbeeld door:

 • Het plaatsen van een bericht op uw website, social media of clubblad (u kunt hier logo’s, video’s, banners en social media posts downloaden). Hier worden ook nog animaties geplaatst met extra duidelijke uitleg;
 • Materialen, zoals flyers en posters, op te hangen en/ of te verspreiden. Mocht u posters en flyers willen, dan kunt u deze gratis aanvragen bij Nichon Ruizendaal via n.ruizendaal@bunschoten.nl.
 • Zorgprofessionals kunnen deze toolkit gebruiken;
 • Mocht u beeldschermen hebben hangen in bijv. een wachtkamer, dan kunt u dit filmpje laten zien (geluidloos).

Gezamenlijk succesWij hopen dat ook uw vereniging of bedrijf dit jaar mee wil doen om zoveel mogelijk rokers over de streep te trekken om 28 dagen niet te roken. Want niet-roken levert zoveel gezondheidswinst op!

SVO Vakopleiding FoodDe Boei heeft naast contacten met het basis envoortgezet onderwijs ook contact met het MBO, vakopleiding Food (SVO). We willen vanuit preventie aansluiten bij de sociale omgeving van de jongeren en het netwerk ondersteunen in het weerbaar maken van de jeugd in Bunschoten. Vroeg erbij en eropaf staan daarbij centraal, ook in contact met de scholen.

Het SVO verzorgt in Bunschoten op de maandagen de visschool. In mei hebben de sociaal werkers van De Boei een kennismaking les verzorgd. Er wordt eind 2022 een plan gemaakt om intensiever samen te werken, daarnaast wordt er gekeken of het lespakket ‘Helder op school’ aangeboden kan worden aan de leerlingen. Dit is een lespakket waarin middelengebruik besproken wordt. Ook wordt gekeken hoe de doorstroom naar het voortgezet onderwijs verbeterd kan worden. Al met al wederom een mooie stap op samen te werken om onze jeugd veilig en gezond te laten opgroeien.

Neem contact op

Heb je een vraag, zoek je advies of wil je meehelpen aan de preventiedoelen van de Gemeente Bunschoten? Neem dan contact met ons op.