Gezond eten en bewegen in Bunschoten

In 2040 is er minder overgewicht en minder obesitas.

Het percentage overgewicht bij jeugd (jonger dan 20 jaar) daalt van 9% naar 5%. In 2025 moet de daling ingezet zijn en in 2030 moet dit 7% zijn. In 2035 moet de daling zich verder doorzetten.

En bij de groep 20+ van 51% naar 40% (dit ligt bijna 5% boven het landelijke gemiddelde). In 2025 moet de daling ingezet zijn en in 2030 moet dit 45% zijn. In 2035 moet de daling zich verder doorzetten.

Wij gaan in de gemeente Bunschoten werken aan overgewicht door in te zetten op gezonder eten en drinken, gezonder leven en meer bewegen.


Gezond eten en bewegen in Bunschoten

In 2040 is er minder overgewicht en minder obesitas.

Het percentage overgewicht bij jeugd (jonger dan 20 jaar) daalt van 9% naar 5%. In 2025 moet de daling ingezet zijn en in 2030 moet dit 7% zijn. In 2035 moet de daling zich verder doorzetten.

En bij de groep 20+ van 51% naar 40% (dit ligt bijna 5% boven het landelijke gemiddelde). In 2025 moet de daling ingezet zijn en in 2030 moet dit 45% zijn. In 2035 moet de daling zich verder doorzetten.

Wij gaan in de gemeente Bunschoten werken aan overgewicht door in te zetten op gezonder eten en drinken, gezonder leven en meer bewegen. Hier volgt een inspiratiesheet met initiatieven van deelnemende partijen en de stuurgroep om te werken aan overgewicht door in te zetten op gezonder eten en drinken, gezonder leven en meer bewegen. Wilt u ook graag laten zien hoe uw bedrijf zich hiervoor inzet? Laat het ons weten via info@preventieakkoordbunschoten.nl

Daarnaast zet ook het Sportplatform Bunschoten zich in voor bewegen. Meer informatie over initiatieven van het Sportplatform kunt u vinden op www.sportplatformbunschoten.nl


Doe ook mee!

Hier volgt een inspiratiesheet met initiatieven van deelnemende partijen en de stuurgroep om te werken aan Gezond en bewegelijk Bunschoten. Wilt u ook graag laten zien hoe uw bedrijf zich hiervoor inzet? Laat het ons weten via info@preventieakkoordbunschoten.nl


De Nationale Suiker Challenge

7 dagen gezond eten en drinken zonder toegevoegde suikers: dat is de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds. Meedoen is goed voor je gezondheid en verrassend lekker. Schrijf je gratis in en krijg ook de smaak te pakken! Kijk voor meer informatie op https://formulier.diabetesfonds.nl/suiker-challenge-inschrijven!

Beweegchallenge Dobbel je Fit


Hoe blijft groep 8 gezond en fit? Deze vraag stond centraal tijdens de vergadering van de kindergemeenteraad van december 2022. Toen kwam de kindergemeenteraad samen om te praten over het thema Gezond en fit. En dat werd heel letterlijk genomen!

De kinderen hadden allemaal een Challenge bedacht en deze werden gepresenteerd.

Voorafgaand aan de bijeenkomst konden de kinderen een Challenge insturen gericht op gezonder eten of meer bewegen. Na debat en twee stemrondes heeft de challenge van Ise van de Calvijnschool gewonnen! Ook heeft de JOGG-regisseur samen met Nichon Ruizendaal (Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning) tijdens deze bijeenkomst een presentatie gegeven over de kracht van de JOGG-aanpak. De aanwezigen zijn op een interactieve wijze geïnformeerd over een gezonde leefstijl en een aantal landelijke interventies.

Houd vooral de social media kanalen van de gemeente Bunschoten én #sportinbunschoten in gaten om de ontwikkelingen te kunnen volgen!

In de week van 8 t/m 12 mei werd de challenge Dobbel je Fit uitgerold.

Tijdens deze #dobbelfit-challenge werden alle groepen 8 uitgedaagd: de klassen gooiden elke dag met een grote dobbelsteen en deden daarbij een bijbehorende beweegopdracht! Door te bewegen in de klas hebben kinderen meer energie om aan de volgende les te beginnen en kunnen ze beter hun aandacht erbij houden.

Baarn en Bunschoten Zitten niet Stil in April 2023!

Van 3 tm 21 april dagen wij jullie weer uit om tegen andere teams uit Baarn en Bunschoten te wandelen. Ja .. we doen weer mee.. en gaan de strijd aan tegen elkaar maar óók tegen Baarn!! Elke dag een wandeling (ook wel een Ommetje) maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid.

Waarom meedoen?

Elke dag even wandelen heeft veel voordelen! Het verbetert je creativiteit, je krijgt meer energie en wordt productiever en het is belangrijk voor je (hersen)gezondheid. Daarnaast is meedoen gratis en kan iedereen meedoen op z’n eigen tempo! Er zijn nog prijzen te winnen ook…..

Hoe meedoen?

Je schrijft je vanaf 7 maart al in! Download de Ommetje app en meld je aan door de unieke code BZNS2023 onderaan de pagina in te vullen. Meld je aan als team binnen jouw gemeente en wandel tegen andere teams in Baarn en Bunschoten. Per wandeling ontvang je punten.

Toolkit Wandel naar je Werkdag: Download hier de toolkit Visualiseer de voordelen van wandelen op een werkdag bij jullie op locatie via posters, banners en compliment cards. Aan de hand van tips, tricks, weetjes en feitjes activeer jij direct je werknemers op locatie om in beweging te komen.

Prijzenpot

De gemeente dat uiteindelijk naar rato de meeste punten heeft verdiend, wint een Sport evenement! Ook zijn er leuke prijzen te verdienen voor het beste team uit elke gemeente. Het is dus zéker de moeite waard om mee te doen met een leuk team!

Volg hieronder de status van deze challenge! Deze wordt ge-updatet aan het einde van elke werkweek!


UPDATE:

Met z’n allen hebben we meer dan 10.000 km gewandeld in april! Wat een prestatie: Elke dag even wandelen heeft veel voordelen! Het verbetert je creativiteit, je krijgt meer energie en wordt productiever en het is belangrijk voor je (hersen)gezondheid.

Dit jaar werd de challenge groots ingestoken bij vereniging Bodyvibe en ook bij het Gemeente Bunschoten Team liepen er veel collega’s mee! ‘Niet iedereen gebruikt zijn gewone naam. Dit bracht hilarische momenten met zich mee.’ Er werd zelfs een interne competitie gestart bij Heinen & Hopman; ‘We zijn blij dat steeds meer collega’s een ommetje maken in de pauze.’

Zoals beloofd waren er mooie prijzen te winnen door de gemeente met de meeste kms per deelnemer en de winnende teams in de gemeente.

Met vlag en wimpel willen we Familie H.B. uit Bunschoten, en Abeltje uit Baarn bekronen! Wij vragen jullie als team contact op te nemen met de initiatiefnemer het Lokaal Preventieakkoord (info@preventieakkoordbunschoten.nl).

Daarnaast heeft de gemeente Bunschoten met vlag en wimpel gewonnen: zij hebben de meeste gemiddelde kms per deelnemer gelopen! Daarmee wint de gemeente een fantastische sportieve prijs. Invulling hiervan volgt snel.

Trainers voor de klas en Kies je Sport

Als vervolg op de projecten ‘sportkeuzetesten’ en ‘trainers voor de klas’ organiseert NBSS in samenwerking met de sportverenigingen/-aanbieders in Bunschoten het project ‘kies je sport’.

Met dit project willen we kinderen de mogelijkheid bieden om bij verschillende sportverenigingen een aantal keer te komen sporten, zodat zij een beter beeld krijgen hoe een training eruit kan zien bij de vereniging/club én of ze de sport leuk vinden. Met als doel om de kinderen in Bunschoten structureel meer te laten sporten en bewegen.

Kijk voor meer informatie op https://www.sportinbunschoten.nl/bunschoten/kies-je-sport/


Trainers voor de klas

Er zijn in november aan 265 deelnemers rapporten uitgedeeld n.a.v. deelname aan de sportkeuzetest. In navolging op de sportkeuzetest worden er voor de groepen 4 kennismakingslessen georganiseerd. Met dit project maken de leerlingen op een laagdrempelige wijze kennis met lokale sporten tijdens de gymles. De buurtsportcoaches verbinden sportaanbieders en gymdocenten om de kinderen tijdens lestijd kennis te laten maken met verschillende sporten.
Voor het project ‘trainer voor de klas’ zijn er momenteel clinics gepland én uitgevoerd in samenwerking met 5 lokale sport-/beweegaanbieders. Daarnaast zijn de buurtsportcoaches nog in gesprek met een aantal partijen om in overleg met school te komen tot meer passende momenten voor een clinic tijdens de gymles.


Kies je sport

Tijdens de maanden maart, april en mei organiseren sportaanbieders proeftrainingen, waar kinderen zich voor in kunnen schrijven om kennis te maken met deze sport.

De informatie wordt ook dit jaar gebundeld in een programmaboekje met informatie over de specifieke sport en de aanbieder. Aangevuld met een stukje tekst van een al spelend lid en/of een trainer. Deze boekjes zullen in maart 2023 worden uitgereikt aan de deelnemende verenigingen en worden verspreid via de basisscholen. De jeugd kan zich vervolgens via een speciale pagina op de website sportinbunschoten.nl aanmelden voor één of meerdere proeflessen.

De volgende sportaanbieders nemen deel aan dit project: Loods of Fitness, WSV de Eendracht, HVBS, S.V. Spakenburg, BC Shooters, V.V. Unicornus, IJsselmeervogels, Rugbyclub Spakenburg, Easy .Active, en BC De Sjeve Sjuttel.

Staat u sportvereniging of -club er nog niet bij en willen jullie wel deelnemen aan het project ‘kies je sport’? Neem dan contact op via bunschoten@nbss.nl

Gezonde werkomgeving

Gezond zijn en blijven is er erg actueel thema bij voestalpine. Dit was een van de redenen om aan te sluiten bij het preventie akkoord van de Gemeente Bunschoten. Dit ondanks het feit dat uit alle recente onderzoeken naar leefstijlprogramma’s blijkt dat het werkgeversaandeel op BRAVO onderwerpen (Bewegen, Roken, Alcohol, voeding en ontspanning) minimaal is. Voor ons was dit aanleiding om onze visie en aanpak te wijzigen. De BRAVO onderwerpen krijgen wat minder exclusieve aandacht, wij richten ons nu meer op preventie in het werk en nemen de BRAVO onderwerpen daarin mee.

Waarom dat toch aansluiten?

Omdat iedere medewerker die door campagnes aangezet wordt tot een gezondere levensstijl, wat ons betreft dikke winst is!
Bovendien kosten deze campagnes (bewegen, alcohol/drugs) relatief weinig tijd of geld. Dus wat ons betreft altijd de moeite waard om wat aandacht aan te besteden.

Wat is onze aanpak?
Wij geloven in een integrale aanpak.

De medewerker staat centraal. We hebben gekeken naar wat er nodig is om hem/haar zo gezond mogelijk het werk te kunnen laten doen. De medewerkers die op kantoor werken, hebben andere dingen nodig dan de medewerkers uit een productieomgeving.

Wij bieden aan: de inzet van een bedrijfsfysiotherapeut, inzet van preventieve middelen zoals rug- en polsbraces, til-trainingen, workshop gezond eten en slapen in de ploegen, workshop Gezond Beeldschermwerk. Er zijn interventies vrijwillig, maar sommige zijn ook zo belangrijk dat we ze min of meer verplicht stellen (bijv. de workshop Gezond eten en slapen in de ploegen). Medewerkers kunnen ook voor een arbeidsomstandigheden spreekuur naar onze arbodienst.

Voor komend jaar zullen wij ook gaan inzetten op preventie van schulden, schuldhulpverlening etc. Een lastig onderwerp omdat dit zo in de privé sfeer van de medewerkers zit. We zijn nu aan het schakelen met de vakbonden FNV en CNV en het ligt in de planning dat we medio Januari hier wat aan gaan doen. In december staat de eerste vergadering hierover gepland.

Het gaat erom dat elke medewerker moet geloven en ervaren dat hij er toe doet. Dat wij als werkgever zijn gezondheid en welzijn belangrijk vindt. Alleen dan creëer je de meest optimale omstandigheden om zelf ook actie te ondernemen.

De Gecombineerde Leefstijl Interventie

In Bunschoten wordt sinds enkele maanden het leefstijlprogramma SLIMMER aangeboden. Dit is een zogenaamde GLI, gecombineerde leefstijlinterventie, waarbij deelnemers in een programma 2 jaar begeleid worden naar een gezondere leefstijl. Het hoofddoel van het programma is het duurzaam verbeteren van het voedings- en beweegpatroon van deelnemers, om zo obesitas te verminderen. Dit draagt bij aan het verminderen van het risico op type 2diabetes (voorkomen of uitstellen), aan sociale participatie en kwaliteit van leven.

De eerste 6 maanden van SLIMMER zijn intensief met wekelijks een groepsbijeenkomst onder begeleiding van de leefstijlcoach/fysiotherapeut waarbij leefstijl en de zogenaamde BRAVO factoren besproken worden. Beweging, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Daarnaast zijn er een aantal sessies met de diëtist voor persoonlijk voedingsadvies. De overige 18 maanden zijn er individuele terugkom-momenten waarin aandacht wordt besteed aan terugvalpreventie. Inmiddels is de 2e groep gestart en zijn de deelnemers enthousiast aan deslag met hun leefstijl. SLIMMER in Bunschoten wordt aangeboden door fysiotherapiepraktijk Fysiohuis en Diëtistenpraktijk Food in Motion.

Wie wil deelnemen kan zich via de huisarts/praktijkondersteuner aanmelden. Inmiddels is er wel een wachtlijst.

Meer informatie op https://huisartseneemland.nl/mijn-gezondheid/gli of kijk op www.nogslimmer.nl voor informatie omtrent het programma.


Fit op Jouw manier

Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden. Benieuwd wat bij jou past? Druk op start en krijg je eerste tip. Is dat niks voor jou? Geen punt. Probeer gewoon de volgende, of die daarna, of de volgende. Laten we beginnen!

Kies je Sport 2022

Sporten en bewegen is leuk en gezond. Wij bieden alle kinderen de mogelijkheid om zijn of haar eigen talenten te ontdekken door deelname aan de Kies je sport.

Tijdens de maanden april en mei organiseren sportverenigingen proeftrainingen, waar alle kinderen uit Bunschoten zich voor in kunnen schrijven. Kinderen komen via deze weg op een laagdrempelige manier met verschillende vormen van sport en cultuur in Bunschoten in aanraking, zonder direct een lidmaatschap te hoeven afsluiten. Een mooie manier om eens te zien hoe een training eruit ziet, maar ook om de clubsfeer te proeven!

Zo kun je eens meetrainen bij Agilitas (turnen), BC Shooters (basketbal), BC De Sjeve Sjuttel (badminton), HVBS (handbal), IJsselmeervogels (voetbal), Loods of Fitness (jeugdfitness, kickboksen), Rugbyclub Spakenburg (rugby), VV Unicornus (volleybal) of WSV de Eendracht (jeugdzeilen). Meedoen? Neem contact op met Jesse Rijnsburger (jesse.rijsburger@nbss.nl)


Bunschoten zit niet stil in april 2022!

Wij dagen iedereen uit om tussen 7 en 30 april elke dag een ommetje te maken!

Doe mee!

JOGG: Aandacht voor meer bewegen

Augustus 2022 is de nieuwe JOGG-regisseur, Patrick Compter, en tevens projectleider Bunschoten, gestart met zijn werkzaamheden voor NBSS en de gemeente Bunschoten. Naast het kennismaken met het netwerk en vervolg geven aan het JOGG-plan is hij aangesloten bij de kopgroep van het preventieakkoord. Hier zal hij vanuit zijn rol kunnen bijdragen aan de focusthema’s, die veelal raakvlak hebben met de JOGG-pijlers t.b.v. het creëren van een gezondere leefomgeving.
In november heeft de Patrick een workshop begeleidt tijdens een bijeenkomst van het preventieakkoord rond het thema ‘overgewicht’. Ook is Patrick aangesloten bij de JOGG Academy. Met deze periodieke trainingen komt hij in contact met andere JOGG-regisseurs en beleidsbepalers uit Nederland.

Tijdens de reeds gevolgde sessie stonden de volgende thema’s centraal: werken met een werknet, PBD (Politiek Bestuurlijk Draagvlak), M&E (Monitoring en Evaluatie). Middels praktijkvoorbeelden en coaching vanuit JOGG-Nederland helpt dit om o.a. het lokale plan levendig te houden en samen met lokale partijen te werken aan een gezonder Bunschoten.

Verder is er vanuit JOGG-Nederland een aanjager aangetrokken voor de regio Huizen en Bunschoten. Zij zal zich voor 3 maanden inzetten om lokaal meer bekendheid te realiseren voor de Teamfit-aanpak, en hiermee een versnelling inzetten bij de sport- en buurtlocaties. Dit initiatief zal naar verwachting leiden tot meer actie bij lokale organisaties op het gebied van één of meerdere thema’s van de Teamfit-aanpak (voeding, rookvrij en alcoholbeleid).

Tijdens deze tijdelijke opdracht zal er door de aanjager en JOGG-regisseur ook een plan worden geschreven voor een pilotproject, waarbij 6 tot 8 sport- en buurtlocaties voor een periode van 6 weken worden omgetoverd tot ‘gezondere omgeving’. Dit plan zal worden ingediend bij het preventieakkoord. Een vergelijkbare pilot heeft in Haarlem geleid tot inspiratie en commitment, waarna er meer organisaties aan de slag zijn gegaan met de JOGG Teamfitaanpak.
Idealiter leveren deze impuls en het pilotproject meer werk op voor de regionale Teamfitcoach én zal lokaal Bunschoten actiever gaan werken aan een gezondere leefomgeving voor jong en oud!


Nationale Sportweek 2022

De Nationale Sportweek was weer een succes!

De Nationale Sportweek werd op vrijdag 16 september geopend bij ’t Aralveld.

Hier gaven wethouder Peter van Asselt en kinderburgemeester Yilmaz Erdogan een toespraak en ontstaken zij samen de fakkel die de Nationale Sportweek symboliseert. BodyVibe verzorgde een work-out om de kinderen op te warmen voor alle sportieve activiteiten die tijdens de openingsdag werden gegeven. Zo konden kinderen voetballen met SV Spakenburg, marjorette uitproberen met Excelsior en basketballen met BC Shooters. Ook nam Sportivun de bubbelballen mee voor wat stuiterpret, en was er de foodtruck Vertruckelijk aanwezig met gezonde snacks.

Woensdag 21 september stond in het teken van Uniek Sporten: Grenzeloos actief.

Tijdens de sportmiddag werden er sportactiviteiten georganiseerd op het grasveld van het Kruisrak door verenigingen die ook toegankelijk zijn voor mensen met een hulpvraag. Tijdens deze sportmiddag konden kinderen rolstoelbasketballen met Scool on Wheels, rinkelbal spelen met Sprank, Kickboksen met Loods of Fitness en Archery taggen met Sportivun. Ook werd er een mooie demonstratie paardrijden gegeven om te laten zien dat ook doven en slechtzienden bij Manege de Gouden Adelaar kunnen komen sporten.

Op vrijdag 23 september was de Jeugdfonds Sport- en Cultuurmiddag bij ’t Kleine Zeetje.

Tijdens deze middag werd aandacht gevraagd voor Jeugdfonds Sport en Cultuur. Jeugdfonds Sport en Cultuur zet zich in om kinderen te ondersteunen, die door financiële redenen niet kunnen sporten bij een sportvereniging. Tijdens de Jeugdfonds Sport- en Cultuurmiddag konden kinderen Judoën met EasyActive Bunschoten, voetballen met SV Spakenburg, Rugbyen met Rugbyvereniging Spakenburg, marjorette oefenen met Excelsior en ook nam Sportivun een opblaasbare klimtoren mee.

Naast de sportmiddagen werd er ook op school enorm veel gesport. Acht scholen in Bunschoten deden mee aan de zogenaamde Beweegchallenges: zij werden uitgedaagd om elke dag even met elkaar te sporten tijdens de les. Op de socials via @sportinbunschoten of per mail werden alle Jumping Jacks en andere challenges gevolgd… De Bavinckschool is uiteindelijk de winnaar. Dankzij het Sportplatform hebben zij een gave Zilveren Sportibox gewonnen. Deze box heeft een inhoud met heel wat leuk sport- en speelmateriaal én activiteitenkaarten. Op deze manier kunnen leerlingen tijdens de pauze of na school actief blijven bewegen op het schoolplein!

Nieuwsgierig naar deze sportibox voor jouw school?

Kijk op www.sportcorner.nl

Link naar de foto’s van de sportweek? Kijk op www.sportplatformbunschoten.nl

Wil je ook meedoen als vereniging volgend jaar? Laat het ons weten via info@sportplatformbunschoten.nl

De Jeugdfonds Sport en Cultuur dag (vr 23 september, 15:30-17:30 uur)

Bij ’t kleine Zeetje worden beweeg-activiteiten georganiseerd in kader van Jeugdfonds Sport & Cultuur, welke aangeboden kunnen worden door jullie als sportvereniging! Dit houdt in: sport en cultuur. Daarnaast zullen er info kraampjes en intermediairs aanwezig zijn om vragen te beantwoorden of te helpen met een aanvraag. Daarnaast kunnen jullie de inwoners voorzien van flyers/informatie over jullie sport- en/of cultuur vereniging.

Clinics/open trainingen

Gedurende de sportweek kunnen sportclubs de deuren openen en activiteiten aanbieden. Bij het organiseren van zo’n activiteit kun je denken aan een instuiftraining, clinics, een open dag of het openstellen van de reguliere trainingen voor niet-leden, alles kan. Jullie organiseren dit zelf en kunnen je aanbod, doelgroep en verdere informatie met ons delen. Wij zullen dit opnemen in de agenda van de Nationale Sportweek.

Op deze manier kunnen jullie de gehele week jullie vereniging promoten en deelnemers extra motiveren om eens kennis te maken met jullie sport en clubsfeer. Anderzijds kunnen de sport beoefenen dat bij hun past, en op de momenten in de week die hun uitkomt. Daarnaast kunnen oud-leden weer getriggerd raken om weer lid te worden! Kortom, een perfecte kans om gemakkelijk nieuwe sporten uit te proberen en samen sportplezier te beleven. Let op! Houdt er ook rekening mee om extra begeleiders in te zetten om de deelnemers van de Nationale Sportweek op te vangen.

Houdt het programma hieronder in de gaten!

Lijkt het jullie leuk om als sportvereniging deel te nemen? Laat het ons weten via info@sportplatformbunschoten.nl

Neem contact op

Heb je een vraag, zoek je advies of wil je meehelpen aan de preventiedoelen van de Gemeente Bunschoten? Neem dan contact met ons op.