Gezond eten en bewegen in Bunschoten

In 2040 is er minder overgewicht en minder obesitas.

Het percentage overgewicht bij jeugd (jonger dan 20 jaar) daalt van 9% naar 5%. In 2025 moet de daling ingezet zijn en in 2030 moet dit 7% zijn. In 2035 moet de daling zich verder doorzetten.

En bij de groep 20+ van 51% naar 40% (dit ligt bijna 5% boven het landelijke gemiddelde). In 2025 moet de daling ingezet zijn en in 2030 moet dit 45% zijn. In 2035 moet de daling zich verder doorzetten.

Wij gaan in de gemeente Bunschoten werken aan overgewicht door in te zetten op gezonder eten en drinken, gezonder leven en meer bewegen.

Gezond eten en bewegen in Bunschoten

In 2040 is er minder overgewicht en minder obesitas.

Het percentage overgewicht bij jeugd (jonger dan 20 jaar) daalt van 9% naar 5%. In 2025 moet de daling ingezet zijn en in 2030 moet dit 7% zijn. In 2035 moet de daling zich verder doorzetten.

En bij de groep 20+ van 51% naar 40% (dit ligt bijna 5% boven het landelijke gemiddelde). In 2025 moet de daling ingezet zijn en in 2030 moet dit 45% zijn. In 2035 moet de daling zich verder doorzetten.

Wij gaan in de gemeente Bunschoten werken aan overgewicht door in te zetten op gezonder eten en drinken, gezonder leven en meer bewegen. Hier volgt een inspiratiesheet met initiatieven van deelnemende partijen en de stuurgroep om te werken aan overgewicht door in te zetten op gezonder eten en drinken, gezonder leven en meer bewegen. Wilt u ook graag laten zien hoe uw bedrijf zich hiervoor inzet? Laat het ons weten via info@preventieakkoordbunschoten.nl

Daarnaast zet ook het Sportplatform Bunschoten zich in voor bewegen. Meer informatie over initiatieven van het Sportplatform kunt u vinden op www.sportplatformbunschoten.nl

De gecombineerde leefstijl interventie

In Bunschoten wordt sinds enkele maanden het leefstijlprogrammaSLIMMER aangeboden. Dit is een zogenaamde GLI, gecombineerde leefstijlinterventie, waarbij deelnemers in een programma 2 jaar begeleid wordennaar een gezondere leefstijl. Het hoofddoel van het programma is het duurzaam verbeteren van hetvoedings- en beweegpatroon van deelnemers, om zo obesitas teverminderen. Dit draagt bij aan het verminderen van het risico op type 2diabetes (voorkomen of uitstellen), aan sociale participatie en kwaliteit van leven.

De eerste 6 maanden van SLIMMER zijn intensief met wekelijks eengroepsbijeenkomst onder begeleiding van de leefstijlcoach/fysiotherapeut waarbij leefstijl en de zogenaamde BRAVO factoren besproken worden.Beweging, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning.Daarnaast zijn er een aantal sessies met de diëtist voor persoonlijk voedingsadvies. De overige 18 maanden zijn er individuele terugkom-momenten waarin aandacht wordt besteed aan terugvalpreventie. Inmiddels is de 2e groep gestart en zijn de deelnemers enthousiast aan deslag met hun leefstijl. SLIMMER in Bunschoten wordt aangeboden door fysiotherapiepraktijkFysiohuis en Diëtistenpraktijk Food in Motion.

Wie wil deelnemen kan zich via de huisarts/praktijkondersteuner aanmelden. Inmiddels is er wel een wachtlijst.

Meer informatie op https://huisartseneemland.nl/mijn-gezondheid/gli ofkijk op www.nogslimmer.nl voor informatie omtrent het programma.

De Nationale SuikerChallenge

7 dagen gezond eten en drinken zonder toegevoegde suikers: dat is de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds. Meedoen is goed voor je gezondheid en verrassend lekker. Schrijf je gratis in en krijg ook de smaak te pakken!

Fit op Jouw manier

Ontdek de sport en volg een proefles

Sporten en bewegen is leuk en gezond. Wij bieden alle kinderen de mogelijkheid om zijn of haar eigen talenten te ontdekken door deelname aan de Kies je sport. Tijdens de maanden april en mei organiseren sportverenigingen proeftrainingen, waar alle kinderen uit Bunschoten zich voor in kunnen schrijven. Kinderen komen via deze weg op een laagdrempelige manier met verschillende vormen van sport en cultuur in Bunschoten in aanraking, zonder direct een lidmaatschap te hoeven afsluiten. Een mooie manier om eens te zien hoe een training eruit ziet, maar ook om de clubsfeer te proeven! Zo kun je eens meetrainen bij Agilitas (turnen), BC Shooters (basketbal), BC De Sjeve Sjuttel (badminton), HVBS (handbal), IJsselmeervogels (voetbal), Loods of Fitness (jeugdfitness, kickboksen), Rugbyclub Spakenburg (rugby), VV Unicornus (volleybal) of WSV de Eendracht (jeugdzeilen). Meedoen? Neem contact op met Jesse Rijnsburger (jesse.rijsburger@nbss.nl)

Bunschoten zit niet stil in april!

WIj dagen iedereen uit om tussen 7 en 30 april elke dag een ommetje te maken!

Doe ook mee!

Hier volgt een inspiratiesheet met initiatieven van deelnemende partijen en de stuurgroep om te werken aan Gezond en bewegelijk Bunschoten. Wilt u ook graag laten zien hoe uw bedrijf zich hiervoor inzet? Laat het ons weten via info@preventieakkoordbunschoten.nl

Neem contact op

Heb je een vraag, zoek je advies of wil je meehelpen aan de preventiedoelen van de Gemeente Bunschoten? Neem dan contact met ons op.