Stoptober – Stoptober is een jaarlijks terugkerend evenement van 28 dagen in oktober. Duizenden mensen stoppen met roken in die maand.

Uit onderzoek blijkt dat mensen vaker gestopt blijven als ze samen met anderen mensen stoppen. Daarom is oktober uitgeroepen tot dé maand om samen te stoppen met roken.

Al meer dan 350.000 mensen hebben meegedaan in de afgelopen jaren. Van alle mensen die hebben meegedaan blijft ongeveer 70% gestopt met roken na 28 dagen.

Jongeren zijn juist méér gaan roken in coronacrisis

Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende 12- tot 16-jarigen met bijna 40% toegenomen. De afgelopen jaren was er juist een dalende trend te zien. Jongeren geven bovendien aan vaker incidenteel te zijn gaan roken.

Jongeren roken vaker: dagelijks, maar ook incidenteel In 2021 rookte 1 op de 40 jongeren elke dag een sigaret of shag: dit percentage is bijna 40% hoger dan twee jaar eerder. Onder 16-jarigen was deze toename bijna verdubbeld. Waar in 2019 één op de 27 zestienjarigen rookten was dat twee jaar later opgelopen naar naar 1 op de 15.

Independer zorgexpert Bas Knopperts is zeer verrast over het stijgende aantal rokende jongeren. ,,De afgelopen jaren zijn er juist grote stappen gemaakt om het stoppen met roken gemakkelijker te maken. Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar. Ook wordt professionele begeleiding volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Sinds twee jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld,”Independer heeft een speciale pagina vol met informatie en tips voor mensen die willen stoppen met roken, bijvoorbeeld wat je bij dit proces aan je zorgverzekering hebt.